Wilbert Wilbers Beheer bv

Business Intelligence

IT Nieuws Pagina

Ik ben nogal een IT en gadget freak, en ik lees alle nieuws die hierover te vinden is, in zowel het nederlands als het engels. Ook het BI nieuws heeft mijn speciale aandacht ;-).
Hier verzamel ik een aantal van de leukste, grappigste en interessantste nieuwsberichten met hun source erbij. Ook heb ik een rss feed erbij die je kunt gebruiken.

Verder heb ik ook nog wat feeds van sites die bol staan van het nieuws!

  • Voor Tweakers nieuws op de Wilbert Wilbers Beheer site klik hier.
  • Voor Nu.nl Tech nieuws op deze business intelligence site klik hier.
  • Voor Engadget nieuws op deze BI consultant site klik hier.
  • Voor de C|NET netwerk nieuws op deze BI site klik hier.
  • Of: Laat je hier beneden verrassen door mijn eigen nieuws!

IT Nieuws - Computers, Gadgets en Software


Terug naar overzicht

09-12-2019

Nieuw ontdekte Mac-malware gebruikt fileless techniek

Hackers die volgens bronnen voor de Noord-Koreaanse regering zouden werken, hebben een Mac-trojan ingezet die in-memory execution gebruikt om onontdekt te blijven.

In-memory executie staat ook wel bekend als fileless infectie. Met deze tactiek wordt er nooit iets naar een de harde schijf van een computer geschreven. In plaats daarvan draait de malware rechtstreeks in het geheugen. De techniek is een effectieve manier om antivirusbescherming te omzeilen, omdat er geen enkel bestand geanalyseerd wordt of als verdacht gemarkeerd wordt.

De malware is overigens niet helemaal fileless. De eerste fase doet zich namelijk voor als een crypto-app, met de bestandsnaam UnionCryptoTrader.dmg. Toen de malware eerder deze week voor het eerst werd ontdekt, gaven slechts twee van 57 beschikbare antivirusproducten een melding dat er iets verdachts was gesignaleerd. Volgens VirusTotal was de detectie op vrijdag lichtelijk verbeterd, met 17 van de 57 producten die een melding gaven.

Als de malware wordt uitgevoerd maakt de kwaadaardige software gebruik van een post-install binary, die tot gevolg heeft dat er uiteindelijk een kwaadaardige binary wordt gedraaid met de naam unioncryptoupdated. Die binary draait als root, en heeft persistentie, wat betekent dat de binary continu gedraaid wordt.

Lazarus
Patrick Wardle, Max security expert bij Jamf, stelt dat de techniek van de malware sterk doet denken aan Lazarus, de naam die veel onderzoekers en medewerkers van veiligheidsdiensten gebruiken voor een Noord-Koreaanse hackersgroep. Een ander type Mac-malware, AppleJeus, gebruikte precies dezelfde tactiek.

Een andere eigenschap die sterk duidt op Noord-Koreaanse betrokkenheid is de belangstelling voor cryptomunten. Het Amerikaanse ministerie van Financiën bracht in september naar buiten dat er bewijzen zijn gevonden dat Noord-Koreaanse hackers honderden miljoenen dollars aan cryptomunten hebben overgeheveld vanaf crypto-exchanges, naar verluidt in een poging om de ontwikkeling van kernwapens voor het land te kunnen bekostigen.Terug naar overzicht


E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn