Wilbert Wilbers Beheer bv

Business Intelligence

IT Nieuws Pagina

Ik ben nogal een IT en gadget freak, en ik lees alle nieuws die hierover te vinden is, in zowel het nederlands als het engels. Ook het BI nieuws heeft mijn speciale aandacht ;-).
Hier verzamel ik een aantal van de leukste, grappigste en interessantste nieuwsberichten met hun source erbij. Ook heb ik een rss feed erbij die je kunt gebruiken.

Verder heb ik ook nog wat feeds van sites die bol staan van het nieuws!

  • Voor Tweakers nieuws op de Wilbert Wilbers Beheer site klik hier.
  • Voor Nu.nl Tech nieuws op deze business intelligence site klik hier.
  • Voor Engadget nieuws op deze BI consultant site klik hier.
  • Voor de C|NET netwerk nieuws op deze BI site klik hier.
  • Of: Laat je hier beneden verrassen door mijn eigen nieuws!

IT Nieuws - Computers, Gadgets en Software


Terug naar overzicht

18-11-2019

Microsoft gaat dns-over-https toevoegen aan Windows

Microsoft gaat dns-over-https implementeren in Windows. Versleutelde dns-verbindingen worden standaard ingeschakeld in de dns-client van het besturingssyssteem. Dat gebeurt niet voor gebruikers die eigen dns-instellingen hebben ingesteld.

Bij dns-over-https worden dns-queries versleuteld om ze anoniem te houden. Steeds meer browser- en softwaremakers werken daaraan. Zo maakt Firefox standaard gebruik van Cloudfare als DoH-proxy, en Google doet dat dat met verschillende providers voor Chrome. Microsoft was altijd een van de partijen die daarin tot nu toe weinig stelling nam. Het bedrijf heeft nu plannen aangekondigd om DoH naar Windows te brengen. Het bedrijf wil daarvoor verschillende dns-providers gebruiken 'zodat het protocol gedecentraliseerd blijft'.

Microsoft voert de implementatie van DoH in stappen uit. De eerste stap is dat alle dns-verzoeken standaard via DoH worden verstuurd waar dat mogelijk is. Gebruikers die hun dns-instellingen niet zelf aanpassen gebruiken automatisch de dns-instellingen van hun provider. Als die DoH ondersteunt, wordt dat bij de gebruiker ook doorgevoerd. Op die manier hoopt Microsoft dat de privacyelementen van dns-over-https worden doorgevoerd voor gewone gebruikers, zonder dat andere gebruikers met specifieke wensen over hun dns-configuratie daar last van hebben.

In de toekomst wil Microsoft het makkelijker maken voor gebruikers om de dns-instellingen te vinden en te veranderen. Nu moet dat nog grotendeels op netwerkniveau, of in individuele browsers. De optie om dns-instellingen daar te regelen zit ook vaak diep in de menu's verstopt. Hoe Microsoft de instellingen toegankelijker wil maken zegt het bedrijf niet. Het bedrijf zegt in de toekomst ook na willen denken over de implementatie van dns-over-tls, een alternatief door dns-over-https.

Wanneer de nieuwe feature beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. De functionaliteit zit nog niet in de Insider Previews van Windows 10. Microsoft zegt het echter belangrijk te vinden om de voorgenomen intenties 'zo vroeg en zo duidelijk mogelijk' naar buiten te brengen.
Bron: tweakers.netTerug naar overzicht


E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn